ÎNCĂLZIREA DE TAVAN

 

În comparaţie cu încălzirea cu calorifere sau alte forme de încălzire centrală, îcălzirea de tavan este o instalaţie cu temperatură redusă cu radiaţie de căldură care distribuie căldura pe suprafeţe mari. Din motive psihologice de simţire a căldurii, temperatura de radiaţie este în general sub 30șC în foarte puţine cazuri până la 40șC. Transmisia căldurii se face mai mult prin radiaţie şi foarte puţin prin convecţie. Ca agent de încălzire se foloseşte în general apă caldă şi rare ori curentul electric.

 

În încăperi cu încălzire de tavan se poate la aceeaşi percepere a căldurii, ca temperatura să fie cu 2-3K mai mică decât în încăperile încălzite prin convecţie sau cele încălzite cu aer cald. Se calculează că prin reducerea pierderilor de transmisie a căldurii scad costurile de energie cu 15% - 20%.

 

 

Necesarul de căldură

 

-

Muncă mai mult sedentară

+19șC

-

Muncă uşoară nesedentară

+17șC

-

Muncă grea corporală

+12șC

-

Încăperi birouri

+20șC

-

Încăperi magazine

+19șC

 

Partea încălzită a tavanului, trebuie să fie amplasată acolo unde sunt cele mai mari pierderi de căldură, adică în apropierea pereţilor exteriori.

 

 

Sisteme

 

Sisteme umede

 

Încalzirea cu sepentine de ţeavă montate în tavan

 

La acest tip de încălzire se montează ţevi nesudate în tavan. Aici există posibilitatea montării în beton sau în tencuială.


 

a)   Tavane din beton şi „CONCREWALL”

 

b)  Spirala de încălzire în tencuială

 

 

Mişcarea aerului în camerele cu încălzirea de tavan nu este influenţată de aceasta, astfel se preântâmpină praful în aer. De asemenea prin dispersia egală a căldurii, nu se nasc curenţi de aer, ceea ce înseamnă o atmosferă mai plăcută.

 

 

 

 

 

 

Exemplul arată curenţii de aer în cameră.